Başbakan Ahmet Davutoğlu, yeni anayasa, Meclis İçtüzüğü, reformlar ve bütçe ile ilgili görüş alışverişinde bulunmak üzere CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Meclis'te bir araya geldi. Saat 13:00'te başlayan görüşme 15.30'da sona erdi. Görüşme sonrası AK Parti ve CHP sözcüleri açıklamalarda bulundu. Taraflar, Anayasa'nın değiştirilmesi konusunda hemfikir olduklarını belirtti.
Daha önce uzlaşılan 60 madde...
Görüşme sonrası her iki partinin sözcüsüne de, önceki yasama döneminde kurulan Anayasa Komisyonu'nda partilerin uzlaştığı 60 maddede değişiklik soruldu. CHP Sözcüsü Koç, daha önce 60 maddede uzlaşıldığını hatırlattı ve görüşmelere buradan devam edilebileceğini belirtti. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise, bu 60 maddenin başkanlık sistemi tartışmalarından ayrı tutuluğ tutulmayacağına dair soruyu yanıtsız bıraktı.
Daha ince AK Parti uzlaşılan bu 60 maddenin yasalaşmasını desteklemişken CHP buna karşı çıkmıştı.
"Başkanlığı tartışalım istiyoruz"
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, görüşme sonrası yaptığı basın toplantısında şunları söyledi:
"Darbe anayasasının değişmesi konusunda mutabakat var. Başbakan, [CHP ile görüşmede] başkanlık sistemini gündeme getirdi. Bu konuyu karşılıklı olarak tartışalım istiyoruz... AK Parti'nin uzlaşma komisyonuna verdiği yeni bir denetim modeli olan başkanlık sistemi, Başbakanımız tarafından gündeme getirildi. Bizim başkanlık sisteminden ne anladığımız, başkanlık sistemi çerçevesinde sadece etiket düzeyindeki tartışmaların verimsiz olduğu, içeriğe odaklanılması gerektiği, bu bakımdan bizim başkanlık sistemi önerimiz ile CHP'nin parlamenter demokrasi önerilerinin karşılıklı olarak tartışılması gerektiğini ve asıl odaklanılması gereken unsurun şu olduğunu; Türkiye'de temel hak ve hürriyetleri teminat alma konusunda, yargı bağımsızlığını temin etme konusunda, kuvvetler ayrılığını gerçekten kuvvetler ayrılığı düzeni haline getirme konusunda denge ve denetim mekanizmalarını güçlendirme konusunda en önemlisi de halkın devlet yönetiminde yegane özne olmasını sağlayacak bir anayasal sistemin ortaya çıkması konusunda, biz bunun, başkanlık sistemi ile mümkün olacağını söyleyerek, bu önerimizi gündeme getirdik
"Uzlaşma komisyonu kuracağız"
Çelik önceki dönemde olduğu gibi anayasa uzlaşma komisyonu kurmak istediklerini de belirtti:
"Bundan sonrasında bir uzlaşma komisyonunun ortaya çıkması halinde ki iki Genel Başkan bu çalışmanın yapılması gerektiğini söyledi. Sayın Genel Başkanımızın Milliyetçi Hareket Partisi'ni ziyaretinden sonra tablo daha da genişleyecektir. Bu çerçevede ele alınan konulardan bir tanesi Avrupa Birliği meselesi oldu. AB meselesi, AK Parti iktidarları döneminde bu devlet politikası haline gelmiştir. Türkiye, AK Parti hükümetleri döneminde ciddi bir vizyon göstermiştir. Kılıçdaroğlu da AB'ye tam uyum konusunda gerekirse fasılların açılmasını beklemeden, Türkiye'nin mükellefiyetlerini yerine getirmesi konusunda gereken desteği vereceklerini ifade etmişlerdir."
"12 Eylül ayıbından kurtulmak zorundayız"
Görüşmenin bitiminde CHP Sözcüsü Haluk Koç, bir açıklama yaptı. Koç, şunları söyledi:
"Görüşmenin içeriği zaten daha önce basınla paylaşılmıştı. MHP ziyaretinden sonra herhalde kendileri daha geniş kapsamlı bir açıklama yapacaklar.
Biliyorsunuz geçen dönemde bir anayasa uzlaşma komisyonu kurulmuştu. 60'a yakın maddede bir uzlaşma sağlanmıştı. Başkanlık sistemi ile ilgili maddelerde bir uzlaşma yoktu. Bu komisyonun tekrar canlandırılması gündeme geldi. Biz de bu çalışmanın devam etmesini önerdik.
İkinci olarak sayın genel başkanımız da ifade ediyor, Türkiye artık 12 Eylül darbe anayasası ayıbından kurtulmak zorunda. Bunun dışında 12 Eylül'le ilgili birçok mevzuattan kurtulmak zorundayız. Birinci sınıf demokraside uzlaşabilmek adına 12 Eylül engellemelerinin kalkması gerekiyor. Bu konuda anlayış birliğine varıldı.
Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, torba yasasa uygulamalarından şikayetçi oldu. Bugün de meclis gündeminde bir torba yasa var. Bundan sıkıntı duyduğumuzu ifade ettik. Bu da iktidar partisi tarafından değerlendirilecek.
İç tüzük de konuşuldu. Yasama gücünün daha da kuvvetlendirilmesi için iktidar partisinin önerileri oldu. Bu çalışmalara devam edilmeli.
AB uyum yasalarını konuştuk. Daha önce bu konudaki reform paketlerine olumlu oy kullandık. Türkiye'nin önünü açacak şekilde bir tavır ortaya koyduk.
"Başkanlık konusunda pozisyonlar aynı"
Başkanlık sistemiyle ilgili biz kendi poziyonumuzu koruyoruz. Onlar da kendi pozisyonlarını koruyor. Net bir açıklama yapmadılar.
Demokratik parlamenter sistemin güçlendirilmesi, kuvvetler ayrılığı ilkesinin güçlendirilerek hayata geçirilmesi konusundaki poziyonumuz aynı."
Tutuklu gazeteciler de gündeme geldi
"Tutuklu gazetecilerle ilgili sayın Kılıçdaroğlu, rahatszılığını bir kez daha belirtti. Sayın başbakan da tutuklu yargılamanın kabul edilemeyeceğini belirtti."
2 buçuk saatlik görüşme
Kılıçdaroğlu'na ise CHP genel başkan yardımcıları Haluk Koç, Selin Sayek Böke ve Bülent Tezcan ile CHP Grup Başkanvekili Engin Altay eşlik etti.
Kılıçdaroğlu, Başbakan Davutoğlu ve beraberindeki heyeti Meclis'teki makam odasının girişinde karşıladı. Görüşmeye basın mensupları da yoğun ilgi gösterdi. Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu, girişte basın mensuplarına poz verdi.
Kaynak: Al Jazeera